Sitemap | Admin | Contact
Home | Algemeen | Aandoeningen | Behandelingen | Links | E-Mail
Huid, huidaandoeningen, haren, opperhuid, lederhuid, onderhuidsbindweefsel, dermis, epidermis huidtherapie, huidtherapeut, opleiding huidtherapie, HU Gezondheidszorg oedeem, lipoedeem, Lymfoedeem, Veneus oedeem, Zwachtelen, Manuele lymfedrainage, Therapeutisch elastische kousen Vitiligo, huidaandoening, witte plekken, Camouflagetherapie Huid, huidaandoeningen, haren, opperhuid, lederhuid, onderhuidsbindweefsel, dermis, epidermis Mooie huid, uw huid, mijn huid, grootste orgaan. Lichttherapie, lasertherapie, ontharen, laser
Huidweb Ľ Algemeen Ľ Talgklieren

Talgklieren
Talgklieren zijn trosvormige klieren en liggen in de oppervlakkige laag van de lederhuid. De meeste talgklieren zijn verbonden aan een haarfollikel. …ťn of meerdere talgklieren vormen samen met de haarfollikel en het haarspiertje het haar-talgklier-complex.
De grootste talgklieren komen voor op de behaarde hoofdhuid, het gezicht en op de bovenste delen van de borst en de rug. Op de handpalmen, de voetzolen en tussen de vingers en tenen komen ze niet voor. Op de lippen, de neusvleugels en de tepels bevinden zich talgklieren die niet verbonden zijn aan een haar.

talgklieren1.jpg

De talgklierafvoergang mondt uit in een talgklierporie. TalgklierporiŽn kunnen verschillend van vorm en grootte zijn. Een talgklier scheidt talg (huidvet) af. Een ander woord voor talg is sebum.

Holocriene afscheiding
De afscheiding van talg door een talgklier is een holocriene afscheiding. Dit wil zeggen dat de talgkliercel plus het product talg wordt afgescheiden. Nieuwe talgklieren ontstaan aan de periferie van de talgklier.

Functie talg
Talg vormt een vetlaag aan het huidoppervlak, die een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van de barriŤrefunctie van de huid. Tevens houdt talg de hoornlaag van de huid en de haren soepel en voorkomt uitdroging. Dat sommige mensen een vettere huid hebben dan anderen komt doordat de talgkliertjes bij de een actiever zijn dan bij de ander.

Samenstelling talg
Talg bestaat uit een mengsel van glyceriden, wasesters, squalenen, cholesterol, cholesterol esters en 'vrije' vetzuren. Deze stoffen behoren tot de groep van de lipiden (vetten). Het zijn hydrofobe stoffen (waterafstotend).
'Vrije' vetzuren ontstaan door enzymatische omzetting van de aanwezige glyceriden, wasesters en de cholesterolesters. Hierbij spelen bacteriŽn en gisten een belangrijke rol. Deze bacteriŽn en gisten zetten met behulp van hun eigen geproduceerde enzym de glyceriden, de wasesters en de cholesterol-esters om in o.a. 'vrije' vetzuren. Deze 'vrije' vetzuren kunnen door de wand van de follikels en de talgklieren heendringen en zo een ontsteking veroorzaken. De naam van een bekende soort bacterie die zorgt voor deze omzetting is de propionibacterium acnes. Propionic acid is een kleine vetzuurmolecuul met een sterke geur.

Androgene hormonen
Gedurende de gehele zwangerschap blijven de talgklieren actief. Bij de geboorte van een kind is deze talglaag vaak duidelijk waar te nemen als een witte vettige laag. Als het kind eenmaal geboren is, worden deze talgklieren pas tijdens de pubertijd weer actief. Deze activering gebeurt onder invloed van androgene hormonen. Dit zijn mannelijke hormonen die ook bij de vrouw aangemaakt worden. Met name tijdens de pubertijd spelen deze hormonen een rol bij de werking van de talgklieren.

De invloed van androgene hormonen
Het zijn met name de mannelijke (androgene) hormonen, die zowel bij mannen als bij vrouwen invloed hebben op de talgproductie. In de pubertijd neemt de hoeveelheid androgene hormonen sterk toe en als gevolg daarvan worden de talgklieren in het gezicht, maar ook op de rug, de schouders en de borst groter en gaan meer talg produceren. En dat kan een vette huid, vet haar en acne tot gevolg hebben.
Aan het begin van de pubertijd worden meestal de eerste puistjes zichtbaar. Wanneer iemand last heeft van een vette huid en puistjes betekend dat meestal niet automatisch dat het lichaam te veel androgene hormonen produceert. Vergeleken met personen van dezelfde leeftijd en die geen puistjes hebben, blijkt dat de concentratie van mannelijke hormonen in het bloed niet verhoogd is, maar dat het effect van deze hormonen verschilt bij beide personen. Bij degene met puistjes is het effect (de gevoeligheid) groter dan bij de anderen.


 Naar boven

 
Colofon | Disclaimer | Etomite